Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta

piergoi z kaszą gryczaną

Polacy lubią pierogi. Najczęściej jadamy pierogi ruskie, z mięsem a  w wigilijny wieczór pierogi postne z kapustą i grzybami. Warto jednak czasami spróbować czegoś nowego. Dziś polecamy pierogi z kaszą gryczaną i serem feta.

 

Składniki:

600 g mąki
300 ml gorącej wody
30 g rozpuszczonego masła
2 torebki kaszy gryczanej
5 cebul
250 g sera feta
3 ząbki czosnku
200 g wędzonego boczku
Pęczek pietruszki
Kwaśna śmietana 18 %
Czarnuszka
Olej, Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją a następnie ostudź. Z mąki, gorącej wody (około 60 stopni) i masła oraz szczypty soli wyrób elastyczne ciasto. Owiń je folią  i odstaw, by odpoczęło.

Cebule drobno posiekaj i usmaż na oleju z odrobiną soli, aż się zezłoci. Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż, aż będzie rumiany

Kaszę zmieszaj z serem feta, siekaną natką, ¾ cebuli, boczkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie farsz dopraw do smaku.

Ciasto rozwałkuj i uformuj pierożki nadziewając je farszem z kaszy. Wrzuć pierożki do wrzącej wody i gotuj do momentu aż wypłyną. Możesz je również po ugotowaniu obsmażyć aby były chrupiące.

Podaj z kwaśną śmietaną, cebulką i posypane czarnuszką.

Dodaj komentarz